www.cookingislove1.blogspot.fi

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Basilikalohi ja vihanneshöystö

Yrteillä ja kasviksilla saa kyllä helposti makua ruokaan kuin ruokaan. Grilliliha alkoi pikkuhiljaa kyllästyttämään, joten päätin tehdä kala- ja kasvispohjaisen ruoan.


                                                                      Ainekset:
                                                                 600-800 g kirjolohifileetä
                                                                 1 ruukku basilikaa
                                                                 2 rkl öljyä
                                                                 3/4 rkl kasvisfondia
                                                                 1/2 tl mustapippuria
                                                                 1 rkl kapriksia
                                                                 2 paprikaa
                                                                 1 sipuli
                                                                 noin 150 g purjoa
                                                                 5 anjovisfileetä
                                                                 1 tl raastettua sitruunankuorta
                                                                 1/2 sitruunan mehu
                                                                 2 rkl öljyä
                                                                 1/2 tl suolaa

Poista lohesta nahka ja paloittele kala neljään osaan. Hienonna basilikan lehdet sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon öljy, fondi, mustapippuri ja kaprikset.




Kaada basilikatahna vuokaan ja kierittele siinä lohipalat.


Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Poista paprikoista siemenet ja lohko paprikat reiluiksi paloiksi.


 Lohko sipuli. Viipaloi halkaistu, huuhdeltu purjo sentin levyisiksi viipaleiksi.


Hienonna anjovisfileet.


Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Purista mehu. Kuumenna öljy paistokasarissa tai isossa paistinpannussa. Kuullota kasviksia sekoitellen noin 5 minuuttia.


Lisää joukkoon anjovissose, sitruunankuori ja -mehu sekä suola. Hauduta höystöä hetki kannen alla.


Kaada kasvishöystö tarjoiluvadille ja nosta päälle kalapalat.


Tajoa perunoiden kera.


Falafelpyörykät ja minttukastike


Välillä on kiva kokeilla kasvisruokia kanan, kalan ja lihan sijasta. Olen jo pitkään halunnut tehdä falafelpyöryköitä, joista tuli kyllä yllättävän maukkaita. Minttukastike kruunaa annoksen raikkaudellaan.


                                                                    Ainekset:
                                                                 1 tlk (380 g) kikherneitä suolaliemessä
                                                                 1 pieni sipuli
                                                                 2 valkosipulinkynttä
                                                                 1 1/2 dl persiljaa hienonnettuna
                                                                 1 kananmuna
                                                                 1 dl korppujauhoja
                                                                 1 rkl sitruunamehua
                                                                 1 tl juustokuminaa
                                                                 3/4 tl suolaa
                                                                 1/4 tl chilijauhetta

                                                                   Kastike:
                                                                 1 tlk (200 g) turkkilaista jogurttia
                                                                 2 tl kuivattua minttua
                                                                 2 tl juoksevaa hunajaa
                                                                 1 rkl sitruunanmehua
                                                                 1/4 tl suolaa

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.


Valuta kikherneet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi (itse käytin sauvasekoitinta joka toimi myös hyvin).



Kumoa taikina kostutetulle leikkuulaudalle. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan. Muotoile palat pyöryköiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista pyörykät kypsiksi miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen.



Tarjoa falafelpyörykät lämpiminä minttukastikkeen ja riisin kanssa.