Oli kiav tehdä sämpylöitä pitkästä aikaa. :) Tässä ohjeessa käytin juurimenetelmää, eli taikinan annetaan nousta lämpimässä. Heitin taikinaan sekaan vähän porkkanaraastetta makua antamaan. Ohjeesta tulee koosta riippuen noin 12 sämpylää.
Ainekset:
2 1/2 dl maitoa (tai vettä)
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa nesteen joukkoon. Kohota liinan alla kuumahkossa vedessä 10-15 minuuttia.
1 tl suolaa
3-4 dl hiivaleipäjauhoja
1 1/2 dl porkkanaraastetta
2 rkl öljyä
Raasta porkkanat. Lisää loput ainekset taikinaan aluksi vatkaten, sitten käsin vaivaten. Pyörittele sämpylät palloiksi ja paista 225 asteessa uunissa noin 10-13 minuuttia.
www.cookingislove1.blogspot.fi
sunnuntai 26. elokuuta 2012
sunnuntai 19. elokuuta 2012
Sisilialaiset linguinet
Tämä ruoka oli siitä hauska, että se tehtiin irtopohjavuokaan ja kumottiin kuin kakku. Hienonnäköinen ja maukas pastaruoka. Ohje on alunperin pasta-kirjasta, mutta olen taas muokannut sitä vähän. Irtopohjavuoka ei ikinä ole kovin tiiviis, joten uuniin kannattaa ehdottomasti laittaa ritilän alle syvä pelti ja leivinpaperia, muuten neste valuu vuoan läpi uuniin pohjalle ja käryää (näin kävi itselläni).
Ainekset:
noin 1 1/2 dl oliiviöljyä + voiteluun
2 munakoisoa viipaleina
400 g naudanjauhelihaa
1 tai 2 pientä sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
1 tl soijakastiketta
tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa ja pippuria
55 g (tai maun mukaan) mustia tai vihreitä oliiveja viipaleina
1 punainen paprika paloiteltuna
200 g linguinepastaa
150 g vastaraastettua parmesaania
1. Voitele 20 cm:n irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka öljyllä ja levitä pohjalle leivinpaperi. Kuumenna puolet öljystä paistinpannussa Lisää munakoisoviipaleita vähän kerrallaan ja ruskista kummaltakin puolelta kevyesti. Lisää tarvittaessa öljyä.
Valuta munakoisoviipaleet talouspaperilla ja asettele viipaleita limittäin kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Jätä muutama viipale talteen.
2. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon silputtu sipuli ja valkosipuli.
Lisää sekaan tomaattipyree, tomaattimurska, soijakastike ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta 10 minuuttia. Lisää oliivit ja paprika ja kypsennä vielä 10 minuuttia.
3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja siirrä kulhoon. Lisää joukkoon lihakastike ja parmesaaniraaste ja sekoita.
Siirrä seos kakkuvuokaan, painele tiiviiksi ja peitä lopuilla munakoisoviipaleilla.
Paista 200 asteessa 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna seistä 5 minuuttia.
Irrota ruoka vuoan reunoista ja kumoa lautaselle.Ota leivinpaperi pois ja tarjoile.
Ainekset:
noin 1 1/2 dl oliiviöljyä + voiteluun
2 munakoisoa viipaleina
400 g naudanjauhelihaa
1 tai 2 pientä sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
1 tl soijakastiketta
tuoretta persiljaa silputtuna
suolaa ja pippuria
55 g (tai maun mukaan) mustia tai vihreitä oliiveja viipaleina
1 punainen paprika paloiteltuna
200 g linguinepastaa
150 g vastaraastettua parmesaania
1. Voitele 20 cm:n irtopohjainen pyöreä kakkuvuoka öljyllä ja levitä pohjalle leivinpaperi. Kuumenna puolet öljystä paistinpannussa Lisää munakoisoviipaleita vähän kerrallaan ja ruskista kummaltakin puolelta kevyesti. Lisää tarvittaessa öljyä.
Valuta munakoisoviipaleet talouspaperilla ja asettele viipaleita limittäin kakkuvuoan pohjalle ja reunoille. Jätä muutama viipale talteen.
2. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon silputtu sipuli ja valkosipuli.
Lisää sekaan tomaattipyree, tomaattimurska, soijakastike ja persilja. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta 10 minuuttia. Lisää oliivit ja paprika ja kypsennä vielä 10 minuuttia.
3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja siirrä kulhoon. Lisää joukkoon lihakastike ja parmesaaniraaste ja sekoita.
Siirrä seos kakkuvuokaan, painele tiiviiksi ja peitä lopuilla munakoisoviipaleilla.
Paista 200 asteessa 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna seistä 5 minuuttia.
Irrota ruoka vuoan reunoista ja kumoa lautaselle.Ota leivinpaperi pois ja tarjoile.
lauantai 11. elokuuta 2012
Broileri-spagettigratiini
Tosi hyvä ja helppo laatikkoruoka. Kana sopii yllättävän hyvin spagetin seuraksi tavallisen jauhelihan tilalta. Muuntelin alkuperäistä ohjetta jonkin verran.
Ainekset:
300 g spagettia
2 rkl oliiviöljyä
2-3 tl currya
1 pieni sipuli
2 paprikaa (n. 300 g)
2 dl ruokakermaa
1- 1 1/2 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
450 g broilerinfileesuikaleita (maustamattomia)
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
150 g emmental-mozzarellaraastetta
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Paista broilerinfileesuikaleet kypsiksi öljyssä. Silppua sipuli ja palloittele paprika. Kiehauta öljyssä curry ja sipulisilppu. Lisää paprika ja kuullota.
Sekoita joukkoon ruokakerma, vesi, liemikuutio ja broilerisuikaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele tilava lasagnevuoka ja kaada siihen kuuma, valutettu spagetti. Kaada kastike tasaisesti spagetin päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
Gratinoi vuokaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.
Ainekset:
300 g spagettia
2 rkl oliiviöljyä
2-3 tl currya
1 pieni sipuli
2 paprikaa (n. 300 g)
2 dl ruokakermaa
1- 1 1/2 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
450 g broilerinfileesuikaleita (maustamattomia)
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
150 g emmental-mozzarellaraastetta
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Paista broilerinfileesuikaleet kypsiksi öljyssä. Silppua sipuli ja palloittele paprika. Kiehauta öljyssä curry ja sipulisilppu. Lisää paprika ja kuullota.
Sekoita joukkoon ruokakerma, vesi, liemikuutio ja broilerisuikaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Voitele tilava lasagnevuoka ja kaada siihen kuuma, valutettu spagetti. Kaada kastike tasaisesti spagetin päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
Gratinoi vuokaa 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa väriä.
perjantai 10. elokuuta 2012
Kananmunatäytteinen lihamureke
Hyvä perusjauhelihamureke, joka on täytetty keitetyillä kananmunilla. Tällä kertaa oli vähän vaikeuksia saada mureketta pysymään kasassa, mutta hyvää se silti oli. :) Murekkeen kanssa söimme perunamuusia ja salaattia.
Ainekset:
n. 500 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmunaa
Täyte:
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
Keitä kananmunat. Sekoita korppujauhot ja ruokakerma kulhossa ja anna turvota. Kuori, silppua ja ruskista sipuli öljyssä paistinpoannulla.
Sekoita korppujauhojen joukkoon loput aineet keitettyjä munia lukuun ottamatta.
Taputtele mureketaikina öljytylle leivinpaperille suorakaiteen muotoiseksi noin 30 cm pitkäksi levyksi.
Kuori kananmunat. Aseta ne pitkittäin murekelevyn keskelle.
Nosta murekkeen reunat munien yli ja muotoile mureke pitkulaiseksi kostutetuin käsin. Nosta mureke uunipellille, ripottele pinnalle korppujauhoja ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunti.
Ainekset:
n. 500 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kananmunaa
Täyte:
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
Keitä kananmunat. Sekoita korppujauhot ja ruokakerma kulhossa ja anna turvota. Kuori, silppua ja ruskista sipuli öljyssä paistinpoannulla.
Sekoita korppujauhojen joukkoon loput aineet keitettyjä munia lukuun ottamatta.
Taputtele mureketaikina öljytylle leivinpaperille suorakaiteen muotoiseksi noin 30 cm pitkäksi levyksi.
Kuori kananmunat. Aseta ne pitkittäin murekelevyn keskelle.
Nosta murekkeen reunat munien yli ja muotoile mureke pitkulaiseksi kostutetuin käsin. Nosta mureke uunipellille, ripottele pinnalle korppujauhoja ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin tunti.
sunnuntai 5. elokuuta 2012
Kylmäsavulohipiirakka
Lohtäyte on oma suosikkini suolaisissa piirakoissa. Raejuusto teki tästä piirakasta erilaisen kuin aikaisemmin tekemäni. Piiras oli hyvää sekä kylmänä että lämpöisenä.
Ainekset:
Pohja:
2 dl vehnäjauohoja
1 1/2 dl grahamjauhoja
150 g voita
1/2 dl vettä
Täyte:
n. 200 g kylmäsavulohta
1 dl tilliä
2 dl ruokakermaa
1 dl emmental-juustorastetta
150 g raejuustoa
2 kananmunaa
sitruunapippuria tai muita mausteita
Yhdistä jauhot kulhossa. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin jauhojen kanssa. Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Paloittele lohi ja hienonna tilli. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.
Ainekset:
Pohja:
2 dl vehnäjauohoja
1 1/2 dl grahamjauhoja
150 g voita
1/2 dl vettä
Täyte:
n. 200 g kylmäsavulohta
1 dl tilliä
2 dl ruokakermaa
1 dl emmental-juustorastetta
150 g raejuustoa
2 kananmunaa
sitruunapippuria tai muita mausteita
Yhdistä jauhot kulhossa. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin jauhojen kanssa. Lisää vesi nopeasti sekoittaen ja painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Paloittele lohi ja hienonna tilli. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.
Kinkku-juustopiirakka
Erilaiset suolaiset piirakat ovat aina kivoja tarjottavia kahvipöydässä, eikä niiden valmistus vie paljoa aikaa. Itse käytin tässä piirakassa gluteenittomia jauhoja.
Ainekset:
Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja (tai vähän enemmän)
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g emmentaljuustoraastetta
200 g saunapalvikinkkua
1/2 punainen paprika
4 rkl persiljaa hienonnettuna
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1/2 tl mustapippuria
Nypi rasvan joukkoon jauhot. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Kuutioi kinkku ja paprika. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja kaada taikinapohjalle.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Kun piiras on ruskistunut, peitä se foliolla ettei pinta tummu liikaa.
Ainekset:
Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja (tai vähän enemmän)
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g emmentaljuustoraastetta
200 g saunapalvikinkkua
1/2 punainen paprika
4 rkl persiljaa hienonnettuna
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1/2 tl mustapippuria
Nypi rasvan joukkoon jauhot. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Kuutioi kinkku ja paprika. Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja kaada taikinapohjalle.
Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Kun piiras on ruskistunut, peitä se foliolla ettei pinta tummu liikaa.
Raparperilotta
Olen aina halunnut tehdä charlotte russen, mutta vaikka itse sanonkin en olisi ikinä uskonut sen onnistuvan näin hyvin sekä ulkonäöltään että maultaan! Raparperi sopi loistavasti täytteeseen, maku ei ollut liian voimakas vaan sopivan piristävä.
Ainekset:
Raparperihilloke:
1 kg (1,8 l) raparperinpaloja
1 dl vettä
4 dl sokeria
Kääretorttu:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
laimennettua raprperimehua
Väliin:
n. 2 dl raparperihilloketta
Täyte:
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
n. 3 dl raparperihilloketta
7 liivatelehteä
4 rkl laimennettua raparperimehua
4 kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
Koristeeksi:
kermavaahtoa ja mansikoita
1. Raparperihilloke:
Kuori ja paloittele raparperit. Mittaa kattilaan kaikki ainekset. Keitä reilut 5 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes raparperi on pehmeää. Jäähdytä ja valuta hillokkeesta ylimääräinen neste. Ota se talteen.
2. Kääretorttu:
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti nostellen.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.
Kumoa jäähtynyt pohja sokeroidulle leivinpaperille. Kostuta pohjaa kevyesti ja levitä sille hilloketta.
Kääri levy tiiviiksi rullaksi pitkältä sivulta lähtien.
Viipaloi kääretorttu ja vuoraa viipaleilla noin kahden litran vetoinen pyöreäpohjainen kulho. (Koko kääretorttu ei kulu vuoan vuoraamiseen)
3. Täyte:
Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Liuota ne kiehuvaan mehuun. Vaahdota kerma ja mausta se vanilliinisokerilla. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon hilloke.
Lisää juustoseokseen huoneenlämpöinen liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto.
Lusikoi täyte torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Peitä vuoka kelmulla ja pane jääkaappiin yöksi.
Kumoa tarjoiluvadille ja koristele kermavaahdolla ja mansikkaviipaleilla.
Ainekset:
Raparperihilloke:
1 kg (1,8 l) raparperinpaloja
1 dl vettä
4 dl sokeria
Kääretorttu:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
laimennettua raprperimehua
Väliin:
n. 2 dl raparperihilloketta
Täyte:
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
n. 3 dl raparperihilloketta
7 liivatelehteä
4 rkl laimennettua raparperimehua
4 kuohukermaa
2 tl vanilliinisokeria
Koristeeksi:
kermavaahtoa ja mansikoita
1. Raparperihilloke:
Kuori ja paloittele raparperit. Mittaa kattilaan kaikki ainekset. Keitä reilut 5 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes raparperi on pehmeää. Jäähdytä ja valuta hillokkeesta ylimääräinen neste. Ota se talteen.
2. Kääretorttu:
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti nostellen.
Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 7-10 minuuttia.
Kumoa jäähtynyt pohja sokeroidulle leivinpaperille. Kostuta pohjaa kevyesti ja levitä sille hilloketta.
Kääri levy tiiviiksi rullaksi pitkältä sivulta lähtien.
Viipaloi kääretorttu ja vuoraa viipaleilla noin kahden litran vetoinen pyöreäpohjainen kulho. (Koko kääretorttu ei kulu vuoan vuoraamiseen)
3. Täyte:
Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Liuota ne kiehuvaan mehuun. Vaahdota kerma ja mausta se vanilliinisokerilla. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon hilloke.
Lisää juustoseokseen huoneenlämpöinen liivateliuos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto.
Lusikoi täyte torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Peitä vuoka kelmulla ja pane jääkaappiin yöksi.
Kumoa tarjoiluvadille ja koristele kermavaahdolla ja mansikkaviipaleilla.
Jauhelihapastaa
Tämä on ehdottomasti lempparini nopeasti valmistuvista arkiruoista. Ei uskoisi että voikin olla niin hyvää! Parasta on, ettei ruokaan tarvitse olla mitään reseptiä, vaan maustan sen joka kerta vähän eri tavalla maun mukaan. Oikea suolapommi kylläkin, joten ei kannata ihan joka päivä syödä. Teen aina tuplasatsin, koska olen huomannut ettei yksinkertainen annos riitä mihinkään. Ylijäämät voi sitten hyvin pakastaa. Tässä kuitenkin yksinkertainen ohje josta riittää noin kolmelle tai kahdelle suursyömärille... :D
Ainekset:
noin 5 dl pastaa (farfalle, fusilli tms.)
400 g porsaan jauhelihaa (tai sika-nauta)
1 punainen tai oranssi paprika
pari valkosipulinkynttä
1 lihaliemikuutio
reilusti aromisuolaa,
paprikajauhetta,
mango-curry-mausteseosta, chilimaustetta ym...
2 dl ruokakermaa
Keitä pasta runsaassa vedessä ohjeen mukaan (veteen ei tarvitse laittaa suolaa, koska ruoassa on sitä muutenkin).
Valmista jauhelihaseos sillä aikaa, kun pasta kiehuu. Ruskista jauheliha pannulla. Kuutioi paprika ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää jauheliha joukkoon. Murenna joukkoon lihaliemikuutio, lisää mausteet ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon ruokakerma ja kuumenna.
Valuta pasta ja sekoita jauhelihaseoksen kanssa kattilassa. Kuumenna tarvittaessa.
Ainekset:
noin 5 dl pastaa (farfalle, fusilli tms.)
400 g porsaan jauhelihaa (tai sika-nauta)
1 punainen tai oranssi paprika
pari valkosipulinkynttä
1 lihaliemikuutio
reilusti aromisuolaa,
paprikajauhetta,
mango-curry-mausteseosta, chilimaustetta ym...
2 dl ruokakermaa
Keitä pasta runsaassa vedessä ohjeen mukaan (veteen ei tarvitse laittaa suolaa, koska ruoassa on sitä muutenkin).
Valmista jauhelihaseos sillä aikaa, kun pasta kiehuu. Ruskista jauheliha pannulla. Kuutioi paprika ja hienonna valkosipulinkynsi. Lisää jauheliha joukkoon. Murenna joukkoon lihaliemikuutio, lisää mausteet ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon ruokakerma ja kuumenna.
Valuta pasta ja sekoita jauhelihaseoksen kanssa kattilassa. Kuumenna tarvittaessa.
torstai 2. elokuuta 2012
Yrtti-lihapullia tuorejuustokastikkeessa
Itsetehdyt lihapullat voittavat kyllä kaupan pullat sata nolla. Tämä ohje on alunperin Hellapoliisilta, mutta muuntelin sitä vähän. Tuoreet yrtit toivat todella makua, ja kastike oli kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullista. Lihapullien kanssa oli lisäksi tarjolla perunoita ja salaattia.
Ainekset:
öljyä
1 iso sipuli silputtuna
1 dl korppujauhoja
2 dl vettä
400 g (sika-nauta)jauhelihaa
1 kananmuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl piparjuuritahnaa
1 ruukku persiljaa silputtuna
1 ruukku basilikaa silputtuna
jauhelihamaustetta
oreganoa (tms. oman maun mukaan)
Kastike:
2 dl ruokakermaa
150 g paprika-chilituorejuustoa (Valio Viola) tai jotain muuta tuorejuustoa
Kuullota sipulisilppu öjyssä pannulla ja anna jäähtyä. Mittaa kulhoon korppujauhot ja vesi. Anna turvota noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha, kananmuna, valkosipuli, piparjuuritahna ja yrttisilppu sekä jäähtynyt sipulisilppu. Mausta.
Paista kuumassa pannussa rasvassa.
Sekoita kerma ja tuorejuusto kattilassa. Kuumenna välillä hämmentäen.
Ainekset:
öljyä
1 iso sipuli silputtuna
1 dl korppujauhoja
2 dl vettä
400 g (sika-nauta)jauhelihaa
1 kananmuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl piparjuuritahnaa
1 ruukku persiljaa silputtuna
1 ruukku basilikaa silputtuna
jauhelihamaustetta
oreganoa (tms. oman maun mukaan)
Kastike:
2 dl ruokakermaa
150 g paprika-chilituorejuustoa (Valio Viola) tai jotain muuta tuorejuustoa
Kuullota sipulisilppu öjyssä pannulla ja anna jäähtyä. Mittaa kulhoon korppujauhot ja vesi. Anna turvota noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha, kananmuna, valkosipuli, piparjuuritahna ja yrttisilppu sekä jäähtynyt sipulisilppu. Mausta.
Paista kuumassa pannussa rasvassa.
Sekoita kerma ja tuorejuusto kattilassa. Kuumenna välillä hämmentäen.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)