www.cookingislove1.blogspot.fi

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Mansikkahyytelökakku

Oli kivaa tehdä välillä vähän erilaista mansikkakakkua perinteisen kermakakun sijaan. Kakku oli juuri sopivan makeaa ja rahkatäyte teki siitä raikkaan. Kakun täytyy hyytyä jääkaapissa yön yli ennen kun se on valmis koristeltavaksi ja tarjoiltavaksi.

                                Ainekset:
                           
                                 Pohja:
                               2 kananmunaa
                               1 dl sokeria
                               3 rkl kiehuvaa vettä
                               3/4 dl vehnäjauhoja
                               3 rkl kaakaojauhetta
                               2 rkl perunajauhoja
                               1/2 tl leivinjauhetta

                                 Kostutukseen:
                               laimeaa mehua
        
                                 Täyte:
                               1 l tuoreita mansikoita
                               1 dl sokeria
                               5 liivatelehteä
                               3 dl kuohukermaa
                               3tl vanilliinisokeria
                               1 prk (250 g) maitorahkaa
                               3 rkl sitruunamehua

                                Päälle:
                              noin. 1/2 dl mansikkahilloa
                              1 l tuoreita mansikoita
                              1 1/2 dl laimeata mehua
                              1 dl hyytelösokeria

1. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kiehuva vesi munavaahtoon vähitellen vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon parissa erässä varovasti vatkaimen pienimmällä teholla vatkaten.

 

Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 11-13 minuuttia. Kakkupohja on kypsä kun se irtoaa vuoan reunoista.

2. Irrota pohja vuoasta hieman jäähtyneenä. Pese vuoka ja leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperi. Leikkaa leivinpaperista myös vuoan reunan korkuinen leivinpaperisuikale ja vuoraa sillä vuoan sisäreuna. Halkaise jäähtynyt pohja ja nosta pohjapuoli vuoan pohjalle Kostuta pohja tasaisesti pullasudilla.





3. Paloittele mansikat täytettä varten. Ripottele päälle puolet sokerista. Anna mansikoiden mehustua huoneenlämmössä. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään ainakin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta vanilliinisokerilla ja nosta kylmään odottamaan. Sekoita rahka, mansikat ja loppu sokerista. Kuumenna sitruunamehu ja liuota mehuun kuivaksi puserretut liivatelehdet. Lisää liivateseos hiukan jäähtyneenä rahkaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää kermavaahto rahkaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan.



Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle. Anna kakun hyytä kylmässä yön yli.



4. Irrota vuoasta reuna ja leivinpaperi. Nosta kakku lastojen avulla tarjoiluvadille. Levitä kakun pinnalle mansikkahilloa. Peitä pinta viipaloiduilla mansikoilla. Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi se mansikoiden pinnalle. Anna hyytyä kylmässä hetken aikaa. Tarjoa ja nauti.

 

 

Porsasta kermakastikkeessa ja kasvisgratiinia

Tämä oli todellista herkkuruokaa, nam! Ja niin kermaista... Lisänä oli vielä keitettyjä perunoita, mutta niitä ei olisi välttämättä edes tarvinnut.

                                     Ainekset:
                                   1 kg porsaan sisäfileetä
                                   3 rkl oliiviöljyä
                                   ripaus suolaa
                                   50 g voita

                                    Kermakastike:
                                  1 suippopaprika
                                  1 chilipaprika
                                  1 makea sipuli
                                  4 valkosipullinkynttä
                                  1 dl Valio maustettua ruokakermaa Mustapekka pippurijuusto
                                  1 1/2 dl Valio maustettua ruokakermaa kolme sipulia
                                  1 1/2 dl Valio maustettua ruokakermaa kolme juustoa
                                  ripaus mustapippuria
                                  1 tl kurkumaa
                                  1/2 tl valkopippuria
                                  tuoretta ruohosipulia
                                  suolaa

                                   Gratiini:
                                 2 suippopaprikaa
                                 1 kesäkurpitsa
                                 500 g kukkakaalta
                                 250 g emmental-juustoraastetta
                                 1 1/2 dl Valio maustettua ruokakermaa Mustapekka pippurijuusto
                                 1 dl Valio maustettua ruokakermaa kolme sipulia
                                 suolaa
                                 mustapippuria
                                 tuoretta timjamia ja rakuunaa

                 Valmistusohjeet:

   Gratiini:
Suikaloi paprikat sekä kesäkurpitsa ja pilko kukkakaali pieniksi. Levitä kasvikset uunivuokaan ja päälle juustoraaste, ruokakermat sekä mausteet. Paista 200 asteessa noin 55 minuuttia.




 Porsas:
Poista lihoista kalvot ja leikkaa pituussuunnassa halki. Suikaloi noin. 0,5 cm paloiksi. Laita lihat kulhoon, lisää öljy sekä suola ja sekoita.

 

 Lisää voi paistinpannulle ja sen jälkeen lihat kuumalle pannulle. Paista pinnat ruskeiksi ja kaada lihat uunivuokaan.

 


 Kermakastike:
Pilko paprikat, sipuli ja valkosipuli pieniksi. Laita ainekset kulhoon, lisää kermat ja mausteet ja sekoita. Kaada seos porsaansuikaleiden päälle uunivuokaan. Sekoita hieman. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.



 

Tarjoa halutessasi lisänä keitettyjä perunoita.

Paprika-vuohenjuustokeitto

Ihana pehmeän vuohenjuustoinen keitto sopii alkuruuaksi tai pääruuaksi. Itse en soseuttanut keittoa täysin hienoksi vaan siihen sai mielestäni jäädä pieniä sattumia. Lisänä voi tarjota esim. patonkia.

                                             Ainekset:
                                            2 punaista paprikaa
                                            4 tomaattia
                                            2 punasipulia
                                            4 valkosipulinkynttä
                                            2 rkl oliiviöljyä
                                            suolaa
                                            1 litra kasvislientä (1 l vettä, 2 kasvisliemikuutiota)
                                            mustapippuria
                                            200 g vuohenjuustoa
                                            1 dl basilikaa hienonnettuna
                                          
                                              Pinnalle:
                                           4 tl maustamatonta jogurttia
                                           basilikan lehtiä

Leikkaa paprika paloiksi. Halkaise tomaatit. Viipaloi punasipulit ja kuori valkosipulinkynnet. Nosta ainekset uunivuokaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
   Kuumenna kasvisliemi ja lisää vihannekset kiehuvaan liemeen. Mausta mustapippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  Lisää vuohenjuusto ja basilika. Soseuta sauvasekoittimella ja tarkista maku. Annostele keitto ja koristele jogurtilla sekä basilikalla.



maanantai 16. heinäkuuta 2012

Helppo ja nopea (mansikka-mustikka)hillo

Tein ensimmäistä kertaa itse hilloa. Käytin pakastemarjoja ja "erehdyin" lisäämään joukkoon vettä niin kuin ohjeessa sanottiin ja hillosta tuli melko nestemäistä. Loppujen lopuksi hillosta tuli ihan hyvärakenteista kun siivilöin sen. Ja hyvän makuista :) Suosittelen lisäämän vettä vain tarpeen mukaan, pakastemarjoihin ei todennäköisesti tarvitse ollenkaan.



                                              Ainekset:
                                            1 l marjoja (itse laitoin 3/4 l mansikoita ja 1/4 l mustikoita
                                            3 dl hillosokeria
                                            vettä tarpeen mukaan (enemmän jos käytät tuoreita marjoja)
                                            mausteita (vanilja- tai kanelitanko, minttu, rosmariini ym.)

  Pieni isoja marjoja halutessasi. Sekoita ainekset kattilassa. Kuumenna ja keitä välillä hämmentäen noin 10 minuuttia. Jäähdytä hetki ja laita puhtaaseen purkkiin. Annoksesta tulee noin 5 dl hilloa.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Broileri-vihanneswokki

Tämän kasvispohjaisen broileriwokin seuraksi voi keittää riisiä jos niin haluaa, mutta omasta mielestäni se ei kaipaa lisukkeitä. Pahoittelen huonoa kuvaa.

                                            Ainekset:
                                          1 rs (n. 700 g) broilerin sisäfileitä
                                          1 rkl öljyä

                                           Vihanneswokki:
                                          1/2 (400 g) kiinankaalia
                                          1 iso punasipuli
                                          1 ps (500 g) wokkivihanneksia
                                          1 ps (300 g) ohuita vihreitä papuja
                                          2 rkl öljyä
                                          3 rkl teriyakikastiketta
                                          3 rkl Thai Sweet chilikastiketta
                                          1 tl inkivääritahnaa
                                          suolaa ja mustapippuria
                                          1 ruukku rucolaa
                                          1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja

Paista broilerin sisäfileet kypsiksi öljyssä wokkipannussa. Pidä fileet lämpiminä sillä aikaa kun kypsennät vihannekset. Itse puolititn sisäfileet koska ne ovat mielestäni mukavampia syödä pienempinä paloina.

  Suikaloi kiinankaali ja kuorittu sipuli. Kiehauta ne öljyssä. Kaada joukkoon wokvihannekset ja pavut.

 Mausta ja hauduta kannen alla n. 10 minuuttia.

Kaada kypsät, kuumat vihannekset laakeaan, matalaan vuokaan ja hienonna pinnalle rucola. Asettele vihannesten päälle broilerin sisäfileet ja koristele kirsikkatomaateilla. Tarjoa leivän (ja riisin) kanssa.



keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kalanyytit

Loistava esimerkki siitä miten yksinkertaisista aineksista voi valmistaa jotain todella herkullista. Nyyttien lisukkeena oli uusia perunoita, salaattia ja keitettyä kukkakaalta.

                                          Ainekset:
                                        n. 600 g lohifileetä
                                       suolaa ja mustapippuria
                                       250 g kirsikkatomaatteja
                                       200 g sulatejuustoa
                                       1 ruukku ruohosipulia
                                       foliota
  
Leikkaa lohifilee neljäksi palaksi. Nosta kullekin folioarkille pala lohta. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Pese ja halkaise tomaatit ja jaa ne lohen päälle. Lisää lohelle vielä sulatejuusto nokareina ja ruohosipuli silputtuna.

 Kääri foliot tiiviiksi paketeiksi ja paista 225 asteessa uunissa noin 20 minuuttia tai grillaa noin 15 minuuttia.



tiistai 10. heinäkuuta 2012

Intialainen kanakastike

Nopea ruoka, joka tarjoaa vähän vaihtelua ns. tavalliselle kanakastikkeelle. Kastikkeen kanssa söimme riisiä ja kiinankaali-ananas-porkkanaraastetta.


                                           Kiinankaalta, porkkanaa ja ananasta


                                                     Intialainen kanakastike

                                              
   
                                                   Ainekset:
                                                 1 pkt (430 g) broilerin ohutleikkeitä
                                                 1 rkl öljyä
                                                 1 sipuli
                                                 1-2 valkosipulinkynttä
                                                 pieni pala tuoretta inkivääriä
                                                 2 tl juustokuminaa
                                                 1 tl kurkumaa
                                                 1/4 tl chilirouhetta
                                                 1 prk (200 g) paseerattua tomaattia
                                                 1 dl turkkilaista jogurttia
                                                 suolaa ja mustapippuria

Leikkaa broilerileikkeet kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää pannulle inkivääri ja mausteet. Kääntele sekaisin. Lisää broilerikuutiot ja ruskista kevyesti. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti, jogurtti ja mausteet. Anna kastikkeen hautua kannen alla 10 minuuttia. Tarjoile riisin kanssa.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Possu-pastalaatikko

Italialaisen keittiön ystävänä rakastan kokeilla erilaisia pastaruokia. Tämä ohje on taas pasta-kirjasta, mutta muuntelin sitä hieman.

                                               Ainekset:
                                             2 rkl oliiviöljyä
                                             1 sipuli
                                             1 valkosipulinkynsi
                                             2-3 porkkanaa
                                             115 g herkkusieniä
                                             450 g porsaanjauhelihaa
                                             1 1/4 dl kuivaa valkoviiniä
                                             4 rkl siivilöityjä tölkkitomaatteja
                                             200-300 g tomaattimurskaa
                                             2 tl tuoretta salviaa silputtuna
                                             suolaa ja pippuria
                                             n. 250 g pennepastaa
                                             150 g mozzarellaa kuutioina
                                             4 rkl raastettua parmesaania
                                           
                                               Valkokastike:
                                             3 dl maitoa
                                             1 laakerinlehti
                                             6 kokonaista mustaa pippuria
                                             sipuliviipale
                                             muskottipähkinää (n. 1-2 tl)
                                             2 rkl voita
                                             3 rkl vehnäjauhoja
                                             suolaa ja pippuria

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuutioi porkkana ja sienet. Kuumenna oliiviöljy isossa paistinpannussa. Lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana ja paista pienellä lämmöllä välillä sekoittaen 5 minuuttia. Lisää pilkotut sienet ja paista välillä sekoittaen vielä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja ruskista puuhaarukalla sekoittaen.




Hämmennä joukkoon viini, siivilöidyt tomaatit (joita kannattaa hieman paloitella), tomaattimurska ja tölkin neste sekä salvia. Mausta suolalla ja pippurilla, kiehauta ja hauduta sitten kannen alla pienellä lämmöllä 25-30 minuuttia.

 Kiehauta sillä välin iso kattilallinen kevyesti suolattua vettä (valkokastikkeen teko kannattaa myös aloittaa). Lisää pasta kattilaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan kunnes pasta on sopivan pehmeää. Valuta.


Valkokastike: kaada maito kattilaan ja lisä laakerinlehti, pippurit, sipuliviipale ja muskottipähkinä. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen, anna imeytyä kannen alla 10 minuuttia ja siivilöi. Sulata voi eri kattilassa. Ripottele joukkoon jauhot ja lämmitä pienellä teholla minuutti. Sekoita vähitellen maitoon, kiehauta ja keitä hämmennellen sakeaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kuutioi mozzarella ja hienonna parmesaani.


Siirrä kauhalla lihaseos isoon voideltuun uunivuokaan.


 Hämmennä mozzarella ja puolet parmesaanista valkokastikkeeseen. Valuta pasta ja sekoita kastike siihen.


Siirrä sitten pasta kauhalla lihaseoksen päälle. Ripottele pinnalle loppu parmesaani (ja vähän ylimääräistä :D) ja paista 200 asteessa uunissa 25-30 minuuttia kunnes ointa on kullanruskea.


Tarjoile heti ja ripottele päälle vielä parmesaaniraastetta.


                  

torstai 5. heinäkuuta 2012

Karjalanpiirakat & munavoi

Usein kuulee, että karjanpiirakoiden teko pidetään haastavana, mutta itse olen onnistunut aina ilman mitään ongelmia. Ohjeesta tulee 16 piirakka, joiden kaveriksi sopii munavoi. :)

                                         Ainekset:
                                      1 dl kylmää vettä
                                      1 dl vehnäjauhoja
                                      1 1/2 dl ruisjauhoja
                                      1 tl suolaa
                                      1 rkl öljyä

                                        Riisipuuro: (4 hengen annos)
                                      2 dl vettä
                                      2 dl puuroriisiä
                                      1 l maitoa
                                      suolaa
                          
                                       Voiteluun
                                     50 g margariinia
                                     1 dl vettä


Keitä riisipuuro pakkauksen ohjeen mukaan.


Sekoita kuoritaikinan ainekset keskenään. Muotoile taikinasta 2 tankoa ja jaa kumpikin 8 osaan. Pyörittele palloiksi ja kaulitse ohuiksi. Käytä mieluusti karjalanpiirkoiden tekoon tarkoitettua "puikula"kaulinta.


Jaa riisipuuroa "pohjille" ja rypytä reunat kiinni.






Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sulata margariini ja kasta valmiit piirakat margariini-vesiseokseen, jotta ne pehmenevät. Tarjoa lämpiminä munavoin kanssa.


Munavoin ohjeen olen keksinyt vaan päästäni. :D Keitin 4 kananmunaa koviksi, hienonsin ne haarukalla ja sekoitin joukkoon Becel Goldia (koska oikeaa voita ei ollut) ja suolaa niin paljon kuin tuntui sopivalta.







Kana-kasviskiusaus

Tämä on helppo ja maukas arkiruoka ja hyvää vaihtelua lohikiusaukselle ja janssoninkiusaukselle joita yleensä teen. Kunnolla mausteita vaan kehiin!

                                   Ainekset:
                                 3 broilerin rintafilettä
                                 suolaa
                                 mustapippuria
                                 n. 500 g peruna-sipulisekoitusta
                                 n. 500 g kruunuvihanneksia (porkkana-kukkakaali-parsakaali)
                                150 g mozarella-juustoraastetta
                                2 dl ruokakermaa
                                1-3 valkosipulinkynttä
                                suolaa, musta- ja valkopippuria, chili explosion- maustetta oman maun mukaan


Paista rintafileet kypsiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla ja leikkaa fileet kuutioiksi.


Laita voideltuun uunivuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoitus, vihannekset, kanankuutiot sekä noin puolet juustoraasteesta. Sekoita ruokakermaan murskattu valkosipuli ja mausteet. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta ja kaada ruokakerma päälle tasaisesti.


 Paista 225 asteessa uunissa noin 50 minuuttia. Peitä vuoka 25 minuutin jälkeen foliolla, ettei pinta pala.

 Tarjoa salaatin kanssa.


sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Hedelmäiset broilerivartaat

Hedelmät sopivat hyvin broilerin kanssa grillattaviksi ja tuovat kivan pirteän maun. Vartaiden kanssa söimme riisi-vihannessekoitusta ja Creme Bonjour Cuisine pestoa kastikkeena. :)

                                          Ainekset:
                                      1 rs (n. 550 g) maustamattomia broilerin rintafileitä
                                      2 omenaa (Granny Smith)
                                      2 banaania
                                      1 tlk ananasviipaleita
                                      suolaa
                                      mustapippuria

                                        Marinadi:
                                     3 rkl öljyä
                                     2 rkl limetin mehua ja ripaus kuoriraastetta
                                     1 rkl kanafondia
                                     1 rkl juoksevaa hunajaa
                                     1/2 tl mustapippuria


Sekoita marinadin ainekset. Leikkaa fileepihvit 6 osaan. Pane broileripalat tiiviiseen muovipussiin ja kaada marinadi pussiin. Sulje pussi ja anna broileripalojen maustua jääkaapissa pari tuntia tai mielellään yön yli. Kääntele pussia maustumisen aikana.
 Leikkaa omenat lohkoiksi ja banaanit paloiksi. Valuta ananasviipaleet (ota liemi talteen) ja leikkaa neljään osaan. Pane hedelmäpalat kulhoon ja kaada päälle ananasliemi, jotta palat eivät tummu.
 Ota broilerit muovipussista. Pujota vartaisiin vuorotellen broileri- ja hedelmäpaloja. Voitele vartaat marinadilla. Grillaa tai kypsennä vartaita uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia. Käännä vartaat kypsymisen puolessa välissä. Mausta kypsät vartaat ripauksella suolaa ja mustapippuria. Tarjoa vartaiden kanssa riisi-vihannessekoitusta ja kastiketta.